Moravský koláč

obrázek

Moravské koláče 

Suroviny:
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
250 g tuku (Hera)
250 ml mléka
12 lžiček cukru
1 celé vejce
1 žloutek
8 dkg droždí
špetka soli
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu
1 vejce + 1 bílek
moučkový cukr
vanilkový cukr
50 g másla
rozinky (nejlépe předem namočené v rumu)
Na drobenku:
hrubá mouka
cukr krupice
máslo

Na pomazání 200 g másla + trochu rumu
Povidla nebo marmeláda

Postup:
Těsto:
Droždí zasypeme trochou cukru, přidáme trochu mléka, necháme vykynout kvásek.
Heru necháme rozpustit v mikrovlnné troubě.
Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme kvásek, vejce, žloutek, mléko a heru.
Vypracujeme těsto, které se nebude lepit. V případě potřeby přidáme mouku.
Těsto je připraveno k přípravě koláčů bez kynutí.
Náplň:
Smícháme tvaroh, cukr, máslo, rozinky, vejce, bílek (zůstal nám z těsta).
Drobenka:
Přiměřené množství mouky, cukru a másla smícháme tak, aby se směs drobila.

Postup přípravy koláčů:
Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Nožem rozdělíme na díly podle toho, kolik a jak velké koláče budeme dělat.
Z jednotlivých dílů zpracujeme malá kolečka, která naplníme tvarohovou náplní a zamotáme. Pokládáme na plech s pečícím papírem spojenou částí dolů. Vytvarujeme do tvaru koláčů.
Rozpuštěným máslem potřeme kraje koláčů. Doprostřed dáme lžičku povidel nebo marmelády a posypeme drobenkou.
Pečeme na 180 stupňů dozlatova.
Po vyndání z trouby potřeme koláče rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.

Vloženo dne 10.11.2019 23:19h
Přečteno 957x