bylinky

Vaření bez bylinek si asi těžko každý z nás dovede představit. Bylinky vždy dodají jídlu chuť a aroma. Je úplně jedno, jestli vaříte polévku, pečete maso nebo děláte omáčku. Majoránka, petržel nebo pažitka dodají jídlu výbornou chuť a jsou také zdrojem vitamínů.
Pokud připravujeme maso, využijeme nejlépe bazalku, rozmarýn nebo tymián. Rozmarýn se hodí k přípravě tučnějšího masa, například vepřového nebo kachního.
Oregáno nebo bazalka bývají využívány u pokrmů středozemní kuchyně. Ideální jsou při vaření těstovinových omáček nebo pizzy.
Při pečení například koláčů využíváme například skořici, která dodá všem pokrmům nezaměnitelnou chuť a aroma. Skořice, zejména pokud ji použijeme při pečení jablka, vytvoří velmi příjemnou chuť.
Oblíbený je také zázvor – buď čerstvý nebo sušený. Ten podporuje chuť k jídlu a má blahodárné účinky při trávení nebo nevolnosti.
Můžeme využívat také šalvěj, ale pozor, má lehce nahořklou chuť a ne každý by tuto bylinku v kuchyni používal. Hodí se zejména k telecímu masu.
Další velmi oblíbenou bylinkou je libeček. Jeho mnohostranné využití je všeobecně známo. Má výraznou vůni a při jeho využití dáváme pozor, aby nebyly přehlušeny chutě ostatních bylinek v pokrmu.
Na závěr jedno opravu praktické využití bylinek: bylinné pivo.
Možná jste o něm ještě neslyšeli a asi by jste byli překvapeni, že bylinné pivo má nahořklou chuť, která je charakteristická pro „obyčejné“ chmelové pivo. Pivo se vaří méně silné a přítomnost bylinek dává šanci ochutnat pivo těm, kteří ho běžně nepijí.
Vloženo dne 11.03.2019 17:02h
Přečteno 2952x