Domácí uzené vepřové maso a špek

obrázek

Uzené maso

Suroviny:
Vepřový bok
Slanina
Sůl na maso: na 10 kg masa 250 – 300 g soli
Sůl na solný roztok: na 5 l vody 400 – 700 g soli

Postup:
Maso nakrájíme na stejně velké proužky.
Do dna nádoby nasypeme trochu soli. Maso postupně prosolíme a vkládáme do nádoby. Po naplnění nádoby maso pečlivě umačkáme, přiložíme prkénko a zatížíme.
Za tři dny po osolení maso přeskládáme, zalijeme solným roztokem a znova zatížíme.
Necháme odležet 18 – 21 dní.
Po odležení maso vyjmeme z roztoku, necháme odkapat a vložíme do nádoby s teplou vodou na 30 – 60 minut. Maso vyjmeme z vody, zavěsíme na háčky a necháme okapat.
Udíme tvrdým dřevem. Do udírny vytopené na 80 stupňů pověsíme maso. Udíme přibližně 12 hodin. Při uzení udržujeme v udírně teplotu okolo 80 stupňů.
Vyuzené maso vyjmeme z udírny a rozvěsíme do vychladnutí.

Vloženo dne 24.11.2019 19:51h
Přečteno 312x